Home » INFO » Natuurijs

Natuurijs

cropped-logo-andersom-copy.jpgNatuurijs

De tijd van wachten op natuurijs lijkt voor velen voorbij. Als de winter niet naar Nederland komt, dan gaan de echte fanaten naar Oostenrijk, Finland, Zweden of de V.S. waar ijs genoeg is. Toch zijn de voortekenen voor een winter in Nederland ook aanwezig.
Er zijn heel veel noten en er staat genoeg water in de sloten. Wat dacht u van het gezegde “sneeuw in het slijk, is een vorstje aan de dijk”.
De zucht naar natuurijs is ook bij schaatsclub “de Vennen” zeer groot. De bijna 200 leden tellende Moergestelse ijsclub is er klaar voor. Een zeer schaatsminded dorp met een actieve vereniging.
Bij voldoende betrouwbaar natuurijs zal Schaatsclub “De Vennen” een toertocht organiseren. Deze tocht wordt verreden op het Kolkven, uniek gelegen in de Moergestelse en Oisterwijkse bossen. Op dit ven is een ronde uitgezet, waarbij afstanden geschaatst kunnen worden van 10-20-40 en 80 km. De baan wordt perfect onderhouden door een veegmachine en een flink aantal vrijwilligers. Op het ijs bevinden zich diverse banken en natuurlijk een ‘koek en zopietent’. Kortom een ideale familietoertocht voor groot en klein.
De route naar het ijs is aangegeven vanaf de snelwegen en centrum van Moergestel. Volg borden en bewegwijzering. Voor de mensen die zich niet op het ijs durven te bewegen, zijn er voldoende alternatieven. De bossen, met diverse wandelroutes, het bezoekerscentrum, een bezoek meer dan waard en na afloop is het gezellig napraten in ’t Stokske, het clubhuis van schaatsclub “de Vennen”. Dat de Vennentocht in deze unieke omgeving enkel en alleen verreden kan worden, in goed overleg met de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten, zal voor iedereen duidelijk zijn.
En lest best, iedereen die de tocht voltooit ontvangt een schitterende herinnering in de vorm van een medaille.

Tot slot nog een tweetal zeer belangrijke opmerkingen:
1. Ga nooit alleen op natuurijs schaatsen.
2. Ga pas schaatsen op natuurijs als ijsmeester Mathieu Bruurs van schaatsclub “de Vennen” een verantwoorde ijsdikte heeft gemeten.

Als er natuurijs is, kan op deze website informatie over de door schaatsclub “de Vennen” georganiseerde activiteiten gevonden worden.

Dus, Piet Paulusma en collega’s u zult het wel begrepen hebben, bij schaatsclub “de Vennen” wil men vorst!