Schaatsclub De Vennen

Home » INFO » Skeeleren

Skeeleren

cropped-logo-andersom-copy.jpgSkeeleren

Kalender Skeelertochten 2016

Electroworld Skatetoertocht van Boekel – 17 augustus 2013 (foto Jos Jansen)

Wat is er mooier voor een schaatser dan het rijden van een toertocht door een prachtig polderlandschap of natuurgebied? Niets toch? De winters in ons kikkerlandje bieden echter helaas veel te weinig kansen om dit soort tochten te rijden.Vele schaatsers hebben een aardig alternatief gevonden voor dit gemis: De toer-tochten op skeelers. Deze tochten voeren de deelnemers over (over het algemeen) goed geasfalteerde wegen en fietspaden door fraaie natuurgebieden. Ook de Koek & Zopie en de herinnering na het volbrengen van de tocht ontbreken niet.
De toertochten kunnen worden onderverdeeld in 2 soorten:
– De Vrije Tocht: iedere deelnemer legt de met pijlen aangegeven route in zijn/haar eigen tempo af. Bij een goed georganiseerde tocht wordt het verkeer op gevaarlijke punten geregeld door men-sen van de organisatie.
– De Pelotonstocht: alle deelnemers rijden het parcours in een gesloten peloton. Hierbij wordt een van te voren bekende snelheid aangehouden (meestal 20 of 22 km per uur). Het peloton wordt begeleid door motorrijders of fietsers die het verkeer regelen op gevaarlijke punten.

Skeelertoertochten worden onder auspiciën van de de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) georganiseerd. Voor deelnemers is het dragen van een VALHELM VERPLICHT.

Klik hier voor de kalender van skeelertochten in 2016

Filmpje van een pelotonstocht in Krabbendijke (28 mei 2011).

 

Skeeleraar John Schepens voor de tweede keer “Toerkei van Zuid-Nederland”

John Schepens in actie, in het shirt van FietsNed.

Op zondag 15 september werd in ’s-Gravenmoer de laatste skeelertoertocht van het seizoen 2013 in Zuid-Nederland gehouden. Na afloop van deze tocht bleek dat John Schepens van Schaatsclub “De Vennen” tijdens de door de KNSB in Zuid-Nederland georganiseerde skeelertochten het grootste aantal kilometers had gereden. Hiermee veroverde John voor de tweede keer in drie jaar de titel “Toerkei van Zuid-Nederland”.
De basis voor deze titel werd door John gelegd tijdens de tochten die voor de zomerperiode werden georganiseerd. John reed namelijk in de tochten van Oss (60 km), Krabbendijke (90 km), Gewande (40 km) en Vlissingen (80 km) steeds de maximale afstand. Tijdens deze tochten trotseerde hij erbarmelijke weersomstandigheden met koude, regen en stormachtige wind. Doordat de concurrenten voor de titel er in verband met deze weeromstandigheden voor kozen om niet alle tochten of niet overal de maximale afstand te rijden, bouwde John een flinke voorsprong op. Deze voorsprong had hij echter keihard nodig tijdens de tochten die in augustus en september werden gehouden. Wegens problemen als gevolg van zijn ziekte van Ménière moest John namelijk vijf kilometer voor het einde van de tocht van Boekel (100 km) in de bezemwagen stappen en was hij zelfs helemaal niet in staat om in de laatste tocht in ’s-Gravenmoer van start te gaan. Toen alle kilometers waren opgeteld, bleek dat John desondanks vier kilometer meer had gereden dan de nummer twee in het klassement. Nadat John in 2011 ook al “Toerkei van Zuid-Nederland” was geweest, is hij met zijn nieuwe overwinning in 2013 de derde skeeleraar die er in slaagt om deze titel meer dan één keer te veroveren. Aan het begin van het nieuwe seizoen 2014 zal John de bijbehorende trofee ontvangen.
Naast de tochten in Zuid-Nederland reed John dit seizoen ook verschillende KNSB-skeelertochten elders in het land. In totaal reed hij 1082 officiële toertochtkilometers. Dit zal tevens goed zijn voor een plaats in de top vijftien van het landelijke toerklassement. John wordt bij zijn skeeleractiviteiten gesteund door FietsNed, de Pech-Onderweg-Hulp voor fietsers, waarvan zijn broer Dion dealer is.

 

Skeeleraars Schaatsclub ”De Vennen” volbrengen zware tocht over 100 km!

De skeeleraars kwamen hand in hand over de finish, v.l.n.r. Jan Ketelaars, Marco van Duijnhoven, Gerrit-Jan Vermeer, John Schepens, Menno Haans en Harry Sonnenschein.

Op zondag 20 mei, de slotdag van Moergestel Fietsdorp 2012, hebben Marco van Duijnhoven, Menno Haans, Jan Ketelaars, John Schepens, Harry Sonnenschein en Gerrit-Jan Vermeer de skeelertocht over 100 km volbracht. Door de regen en veel modder op de weg werd de tocht een ware slijtageslag.
Door de harde regenval in de nacht was het wegdek bij de start om 8.00 uur nog erg nat en moest erg voorzichtig worden gereden. Bij nat wegdek hebben de harde skeelerwieltjes namelijk nauwelijks grip en is de kans op valpartijen erg groot. Bovendien kregen de skeeleraars tijdens de eerste ronde nog te maken met een paar harde buien en waren vooral de wegen rondom Spoordonk erg modderig door het landbouwverkeer. Als gevolg van het water en de modder begonnen de skeelerwielen al snel te piepen en was van soepel ronddraaien geen sprake meer. Gerrit-Jan Vermeer werd het hardst getroffen door de materiaalproblemen. Al in de eerste ronde van 25 km kreeg hij te maken met een vastgelopen wiel en sleutelen aan zijn skeelers loste het probleem steeds maar voor even op. Ondanks het feit dat er regelmatig moest worden gestopt om het wiel weer aan het draaien te krijgen, maakte Gerrit-Jan de 100 km puur op karakter toch vol.
De tocht was bovendien bijzonder zwaar doordat iedere ronde over de klinkers in de bebouwde kom van Moergestel en een paar stukken erg ruw asfalt moest worden gereden. De door Imke van der Steen verzorgde pauzes na iedere ronde van vijfentwintig kilometer waren dan ook geen overbodige luxe. De fietsers Jan van Esch, Jos op ’t Hoog, Frank van Hulten, Ad Graumans en Sjef van den Meijdenberg zorgden er voor dat de skeeleraars veilig en met een constante snelheid van twintig kilometer per uur door het verkeer werden geleid. Voor noodgevallen was een volgbus van sponsor Vermeer Installatie ingezet die werd bestuurd door Bert Haans. Skeeleraars en begeleiders droegen prachtige shirts van Vermeer Installatie en Schaatsclub “De Vennen” en dankzij Chris en Ruud Donkers werd de volgbus voorzien van een geluidsinstallatie.
Onder grote publieke belangstelling arriveerden de kilometervreters om ongeveer 15.00 uur hand in hand aan de finish op het St. Jansplein. Hier werden zij door kinderen ontvangen met confetti en bloemenslingers. Kijk voor meer foto’s en een filmpje onder “Multimedia”.

Club sponsors 2017/2018
Leathan IT
van Zon timmerwerken
Bakkerij van Hulten
Rono sport
van Bommel schoenen
MAXIM
Croy
Van Der Linden
Physique
Van Dam en Partners
Ruud! sport