Schaatsclub De Vennen

Home » Nieuws » Nieuws 2014 » Marathon Cup Tilburg

Marathon Cup Tilburg

Stoerste schaatsers van het land op 6 december naar Tilburg

Op het ijs van de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg wordt aanstaande zaterdag 6 december de achtste wedstrijd verreden in de KPN Marathon Cup. Daarin zullen de toppers uit het marathonschaatsen aan de start staan, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Dus ook met Jorrit Bergsma en Carien Kleibeuker, winnaars van Olympisch goud en brons in Sochi. En natuurlijk staat regionale topper Ruud Aerts uit Riel aan de start, evenals skatetopper Karen Teuling uit Eindhoven.

Poster-Marathoncup8-Tilburg (637x900)

Sinds de naar topschaatsster Ireen Wüst vernoemde baan in Tilburg ook door het marathonpeloton werd omarmd, zijn er eigenlijk altijd aantrekkelijke wedstrijden gereden. En het marathonschaatser heeft ook een binding met Brabant. In het verleden was er natuurlijk Arnold Stam, de man uit Sprang-Capelle die nog altijd geldt als een held in het marathonschaatsen. De reputatie van de huidige generatie Babanders geniet met een man als Ruud Aerts ook aanzien. Deze natuurijstopper uit Riel boekte bijvoorbeeld al een legendarische zege in de klassieker op het Veluwemeer. Aerts rijdt voor de ploeg van AB Vakwerk. De meest Brabanders zitten in team Snelle Jelle (voormalig Team Brabant), zoals de broers Nick en Jochem Uithoven. In de begeleiding sinds dit seizoen ook Arnold Stam zelf.

De mannen merken wekelijks dat het niveau in het marathonpeloton elk jaar stijgt. Dit seizoen lijken de rijders zelfs beter dan ooit. Alles en iedereen is sterker en rijdt harder. De ene wedstrijd is nog spectaculairder dan de andere. Slechts één keer eindigde een race nog in een massasprint, en dat mag gerust uniek worden genoemd. De Ploeg A-ware/Fonterra van coach Jillert Anema is met voorsprong de sterkste ploeg van het peloton. De inbreng van Jorrit Bergsma is daar enorm. De Olympisch kampioen op de tien kilometer liet begin november in Thialf nog Sven Kramer op die afstand alle hoeken van de schaatstempel zien, maar is ook in het marathonpeloton nauwelijks bij te houden. Bergsma is er ook in Tilburg zeker bij. Fris na een trainingskamp in de winterzon.

En er rijden deze winter meer Olympische medaillewinnaars van de langebaan op de marathon, zoals Bob de Jong, Jochem Uytdehaage en Erben Wennemars. Andere sterke mannen in het peloton zijn Bob de Vries, de leider in het klassement, Arjan Stroetinga, Jan Maarten Heideman, Erik Jan Kooiman en de Belgische Bart Swings. En wat te denken van Evert Hoolwerf, de tiener met dit seizoen al twee zeges op zak. Winnaar vorig jaar in Tilburg was Frank Vreugdenhil, die afgelopen weekend de Cup in Assen op zijn naam schreef.

Ook bij de vrouwen is de ene koers nog boeiender dan de andere. Maar dat kan ook niet anders met zoveel kwaliteit verzameld in één peloton. Natuurlijk is er Carien Kleibeuker, maar ook de Italiaanse sensatie Francesca Lollobrigida (die afgelopen weekend in Assen helaas onderuit ging), regionale topper Dominique van der Stelt uit Genderen en Irene Schouten. Schouten won de marathons in Heerenveen en Den Haag, maar was ook de nummer zes op het laatste WK Allround en winnares van brons in het NK Allround. Mariska Huisman leidt het klassement bij de dames.

In Tilburg kan iedereen weer zien hoe sterk de vrouwen en mannen zijn en hoe hard ze werkelijk rijden. Demarrages, sprints, valpartijen, ploegenspel; en dat alles in een moordend tempo. Mis het spektakel van de schaatsers met de lange adem niet! Kom zaterdag 6 december naar de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg voor nóg een ‘heerlijk avondje’. Ad Timmermans van het organisatiecomité van de KPN Marathon Cup in Tilburg: “De marathonschaatsers zullen de toeschouwers vermaken zoals alleen zij dat kunnen. Je voelt ze rijden, je proeft de wedstrijdspanning. Het is de kans om goedkoop en dichtbij hele goede schaatsers te zien. Ook wordt zichtbaar wie de sterkste benen hebben voor een eventuele Elfstedentocht en andere natuurijsklassiekers, waaronder de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee eind januari.” Aangevuld met muzikale ondersteuning en horeca wordt het een waar feest in de Tilburgse schaatstempel. Kom alvast in de stemming met het volgende filmpje: promotiefilm KNSB.

Programma
18.00 uur 1e Divisie Heren – 100 ronden
19.30 uur Top Divisie Dames – 70 ronden
20.30 uur Top Divisie Heren – 125 ronden

Entree: € 8 (€ 4 voor kinderen jonger dan 12 jaar) – Voorverkoop: € 6 (€ 3 voor kinderen jonger dan 12 jaar) De voorverkoop vindt plaats op maandag 1 december vanaf 19.15 uur bij de entree van de Ireen Wüstbaan.

Meer informatie: www.ijsclubtilburg.nl, www.schaatsen.nl, http://www.facebook.com/KPNCupTilburg

 

Clubsponsors
van Zon timmerwerken
Bakkerij van Hulten
van Bommel schoenen
Van Der Linden
Physique
Van Dam en Partners
Ruud! sport
Bij Wout
Kees vd Bruggen
John van Dijck
vb2 vastgoed
nanodialysis
FTC advies
ligtvoetshoes
root
MMBouw
Cleijsen
Mutsaers
vanDamflowers
Stokske
%d bloggers liken dit: