Home » Nieuws » Nieuws januari 2017 » Merel 10e

Merel 10e

Merel Bertens in top tien van landelijke marathon

Merel Bertens van schaatsclub “De Vennen” is op zaterdag 7 januari tiende geworden tijdens de vierde marathon van de landelijke competitie voor Beloften dames. Dankzij de hiermee verdiende punten staat Merel nu op de vijftiende plaats in het tussenklassement van de competitie.

Merel had dit seizoen een hoge klassering in het klassement van de landelijke marathoncompetitie als doel gesteld. Als gevolg van gezondheidsproblemen miste zij in de eerste wedstrijden echter steeds de kracht om echt een rol te kunnen spelen in de strijd om de dagoverwinningen. Zij herstelde veel langzamer dan vorig jaar van trainingen en wedstrijden. Wat aanvankelijk leek op een hardnekkige griep, bleek bij nader onderzoek de ziekte van Pfeiffer de oorzaak te zijn. Het herstel lijkt nu ingezet, maar het blijft belangrijk dat Merel tijdens wedstrijden en trainingen gedoseerd met haar krachten omgaat.

Merel Bertens met nummer 31 tijdens de landelijke marathon (foto Jeroen Happel)

In verband met de gladheid op de wegen was het twijfelachtig of de landelijke marathon in Eindhoven door zou kunnen gaan. Toen bleek dat het mogelijk was om vanuit het hele land veilig naar Eindhoven te kunnen reizen, besloot de KNSB dat de wedstrijd toch kon worden gereden. Op de bijzonder koude half overdekte ijsbaan reed Merel een verstandige race. In het begin van de wedstrijd over vijftig ronden waren er tal van ontsnappingen die allemaal door het peloton teniet werden gedaan. Totdat Melisse van der Pierre uit Wilnis, Manon Gremmen (Nijmegen) en Lianne Burger (Waarland) een poging waagden. In het peloton, waarin Merel keurig haar werk deed maar verstandig met haar krachten omsprong, was onvoldoende samenwerking zodat de drie vluchtsters een ronde voorsprong konden pakken. Bij de eindsprint was voor de rijdsters in het peloton de vierde plaats daarom het hoogst haalbare. Hoewel Merel wat laat aan de eindsprint begon, kwam zij toch als zevende van het peloton over de finish. Dit betekende een keurig tiende plaats in de daguitslag. Belangrijker was echter dat zij de tempoversnellingen weer beter aankon. Hopelijk lukt het Merel om tijdens de finale van de competitie op 21 januari in Groningen een goede klassering te behalen, zodat zij nog een paar plaatsen in het klassement kan stijgen.