Schaatsclub De Vennen

Home » INFO » Algemene Info en Activiteiten

Algemene Info en Activiteiten

cropped-logo-andersom-copy.jpgAlgemene informatie

Schaatsclub “De Vennen” uit Moergestel is, na een drietal zeer natuurijsrijke winters, opgericht in september 1987. De statuten vermelden als doel van de vereniging “het bevorderen van de schaatssport in al zijn facetten”.
Na een zeer explosieve groei in de beginjaren heeft het ledenbestand zich inmiddels gestabiliseerd op een aantal van ongeveer 180 leden, waarvan ongeveer 45% jeugdleden. Met leden uit Moergestel, Oisterwijk, Haaren, Oirschot, Diessen, Hilvarenbeek en Tilburg heeft Schaatsclub “De Vennen” een duidelijke regiofunctie.

Als de vorst intreedt kan er in de omgeving van Moergestel als snel worden geschaatst op de natuurijsbaan in het Reuseldal en op het Brandven.
Ook wanneer er geen natuurijs is, is Schaatsclub “De Vennen” een bruisende vereniging met een duidelijke gemeenschapsfunctie. Zo wordt er bijvoorbeeld op de kunstijsbaan te Tilburg schaatsles gegeven aan ongeveer 65 jeugdleden (zaterdagmiddag) en 50 seniorleden (maandagavond).
Ook in wedstrijdverband is “De Vennen” actief. De leden van de wedstrijdploeg in verschillende categorieën deel aan schaatswedstrijden georganiseerd door het KNSB-Gewest Noord-Brabant/Limburg/Zeeland.

Tot en met het seizoen 2008/2009 reisden de leden van “De Vennen” voor de kunstijsactiviteiten naar IJssportcentrum Eindhoven. Dankzij de komst van de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg worden deze activiteiten sinds het najaar van 2009 dichter bij huis georganiseerd.

 

Activiteiten van “De Vennen”

Schaatsclub “De Vennen” heeft verschillende schaatslessen en trainingen in haar programma. Voor elk lid is er wel een les of training die bij zijn/haar niveau of belangstelling past. Deze lessen en trainingen worden gegeven op de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg.
Aanmelding voor lessen en trainingen vindt voor aanvang van het seizoen plaats. Lessen en trainingen zijn echter elk seizoen erg snel volgeboekt. Voor mensen die belangstelling hebben om in het nieuwe seizoen te gaan deelnemen, is het derhalve aan te bevelen reeds nu lid te worden en zich te laten plaatsen op de wachtlijst voor de gewenste training.
Hieronder volgt een overzicht van de lessen en trainingen van “De Vennen”.

Schaatslessen voor de jeugd:
Doelstelling van deze lessen is de jeugd op een speelse wijze de grondbeginselen van het schaatsen bijbrengen en de algemene schaatsvaardigheid verbeteren. Hierbij wordt les gegeven op vijf verschillende niveaus, van kinderen die nog nooit eerder op schaatsen hebben gestaan tot kinderen die al op volleerde wedstrijdschaatsertjes beginnen te lijken. Kinderen die al eerder aan deze lessen hebben deelgenomen kunnen nog heel wat bijleren in een hogere niveaugroep. Alle soorten schaatsen zijn toegestaan. Het lesseizoen wordt afgesloten met een schaatstest, waarbij de schaatsertjes een heuse schaatsdiploma kunnen verdienen. De lessen zijn bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met ongeveer 12 jaar.
De schaatslessen worden gegeven op de ijshockeybaan in Tilburg op zaterdag van 16.00 tot 16.45 uur voor de groepen 1, 2 en 3 en van 17:00 tot 18.00 uur voor de gevorderde jeugdschaatsertjes in de groepen 4 en 5.

Kleine Banen Toernooi voor de jeugd:
Het Kleine Banen Toernooi is een toernooi voor jeugdschaatsertjes op noren, uit geheel Zuid-Nederland. Er wordt gereden op de ijshockeybanen van Tilburg, Breda, Den Bosch, Eindhoven en de snelpiste van de ijsbaan in Lommel. Per wedstrijddag komt ieder rijdertje 2 keer aan de start. De schaatsers rijden tegen kinderen van hun eigen leeftijd (categorieën per leeftijdsjaar verdeeld in jongens en meisjes).
Om aan het Kleine Banen Toernooi te kunnen deelnemen moet een wedstrijdlicentie (dus niet een wedstrijdabonnement) van de KNSB worden gekocht (kijk onder tarieven voor de kosten). Voordat een wedstrijdlicentie kan worden aangevraagd, moet je eerst als actief lid door “De Vennen” als actief lid bij de KNSB worden aangemeld.

Trainingsgroep voor gevorderde jeugd en senioren op de 400 meter baan:
Voor de leden die (nog) niet aan wedstrijden willen deelnemen, maar toch beter willen leren schaatsen wordt training gegeven op de 400 meter baan te Tilburg. Er wordt les/training gegeven in verschillende niveaugroepen: van echte beginnende norenschaatsers tot gevorderde schaatsers die aan hun conditie willen werken en tegelijkertijd hun techniek willen verbeteren. Deze training wordt door een trainer van “De Vennen” op maandagavond van 19:45 tot 20.45 uur gegeven. Daarna is er van 21:00 tot 22.00 uur de mogelijkheid om vrij te schaatsen. Deelnemers aan deze trainingen dienen een verenigingsabonnement van de ijsbaan te kopen.
Als alternatief voor deze trainingen is er voor gevorderde norenschaatsers die de 500 meter sneller dan 60 seconden kunnen schaatsen, de mogelijkheid om op dinsdag en/of donderdag (van 18.15 tot 19.45 uur) gelijktijdig met de wedstrijdschaatsers te trainen. Voor deze trainingen is een verenigingsabonnement inclusief trainingen van de wedstrijdploeg nodig.
Houders van bovengenoemde verenigingsabonnementen mogen bovendien zonder bijbetaling schaatsen op alle recreatieve uren van de ijsbaan. Kijk onder tarieven voor de kosten van deze abonnementen.

Wedstrijdtraining voor jeugd en senioren op de 400 meter baan:
Op de 400 meter baan in Tilburg wordt op dinsdag en donderdag van 18.15 tot 19.45 uur getraind voor deelname aan wedstrijden. Hierbij wordt zowel aan techniek als aan conditie en snelheid gewerkt. Ook zal worden deelgenomen aan Gewestelijke wedstrijden in Tilburg (meestal op zondagavond). Deze wedstrijdtraining is alleen bedoeld voor leden die serieus aan schaatswedstrijden willen deelnemen. Toelating tot de wedstrijdgroep geschiedt in overleg met de trainers.
Wedstrijdschaatsers dienen naast een verenigingsabonnement voor de trainingen ook een wedstrijdlicentie van de KNSB en een wedstrijdabonnement voor de wedstrijden in Tilburg aan te schaffen. Kijk onder tarieven voor de kosten van deze abonnementen.
De wedstrijdschaatsers mogen met hun verenigingsabonnement ook schaatsen tijdens de verenigingsuren op maandagavond (19:45-22.00 uur) en alle recreatieve uren van de ijsbaan.

Clubkampioenschappen:
Aan het einde van het seizoen worden de clubkampioenschappen georganiseerd. De vrijwilligers van “De Vennen” stellen het op prijs als alle schaatsers van “De Vennen” aan deze leuke activiteit deelnemen. Meedoen is belangrijker dan winnen!

Shorttracktraining:
Voor gevorderde (jeugd)schaatsers bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan shorttracktrainingen en eventueel ook een aantal keer per jaar een shorttrackwedstrijd te rijden. De trainingen worden op verschillende tijden en plaatsen gehouden. Zie voor informatie de volgende link van KNSB-zuid knsbzuid.nl/trainingen/shorttrack/.

Recreatief schaatsen op de 400 meter baan:
Kijk voor de openingstijden en tarieven op de site van de Ireen Wüst IJsbaan.
Houders van een verenigingsabonnement mogen zonder bijbetaling schaatsen op alle recreatieve uren van de ijsbaan.

 

Clubsponsors
van Zon timmerwerken
Bakkerij van Hulten
van Bommel schoenen
Van Der Linden
Physique
Van Dam en Partners
Ruud! sport
Bij Wout
Kees vd Bruggen
John van Dijck
vb2 vastgoed
nanodialysis
FTC advies
ligtvoetshoes
root
MMBouw
Cleijsen
Mutsaers
vanDamflowers
Stokske
%d bloggers liken dit: