Schaatsclub De Vennen

Home » Nieuws » Nieuws 2014 » Dai Dai op schaatsen.nl

Dai Dai op schaatsen.nl

Artikel over Dai Dai Ntab op Schaatsen.nl

John Schepens op 22 februari 2014 om 18:10:20:

Op de website Schaatsen.nl lazen wij het volgende artikel van Lisette van der Geest over Vennenlid Dai Dai Ntab.

PROFIEL: SCHAATSER MET EEN INTRIGERENDE NAAM

Hij is geboren in Amsterdam en woonachtig in Groningen, maar zijn naam doet exotischer oorden vermoeden. In de categorie van de schaatser met de meest intrigerende naam dingt Dai Dai Ntab onbetwist mee naar de prijzen.

Het is het eerste wat hij hoort als mensen hem niet kennen: een opmerking over zijn naam. Of hij het even wil uitleggen? Zelf vindt hij dat wel grappig. “Er is in Nederland maar een Dai Dai.” In zijn paspoort staat ook nog de naam Alexandre. “Voor als je ooit president wordt, dan heb je dat nog, zegt mijn moeder altijd.”

Senegal

Hij omschrijft zichzelf als halfbloedje. Ntab is de zoon van een Nederlandse moeder en een vader met een oorsprong in Senegal. Zijn voornaam dankt hij aan een vriend van zijn vader, een man met aanzien in het dorp waar de vader van Ntab vandaan komt. “Ik ken hem alleen uit de verhalen, maar iedereen daar mocht hem graag, vond hem een topper”, zegt Ntab.

De 19-jarige Ntab is tweetalig opgevoed. Hij spreekt vloeiend Nederlands en Frans, al woont hij al zijn hele leven in Nederland. Zijn ouders leerden elkaar kennen tijdens een vakantie van zijn moeder, docente Frans, in het Afrikaanse land. Ze werden verliefd, waarna zijn vader naar Amsterdam verhuisde. “Daaruit zijn mijn broertje en ik ontstaan”, zegt Ntab.

Op zijn vierde gingen zijn ouders uit elkaar. Nog eens vier jaar later verhuisde Ntab met zijn moeder naar Oisterwijk, een dorp in Brabant, nabij Tilburg. Daar stapte hij rond zijn twaalfde voor het eerst op een tijdelijk ijsbaantje. De schaatsbeweging kwam overeen met inline-skaten, de sport die hij in het verleden regelmatig in zijn vrije tijd beoefende. Ntab: “Toen leek het me wel leuk een winter aan mijn schaatstechniek te werken.”

Atletisch vermogen

Sportief was hij altijd al. Of het nou om voetbal ging, om tennis, judo, hockey of schaatsen, Ntab deed het allemaal, elke keer weer had hij de ambitie om topsporter te worden. Maar door het schaatsen raakte hij daar écht van overtuigd.

Zijn atletisch vermogen heeft hij niet van zijn moeder, zijn grootste fan. Nee, dit dankt hij aan zijn vader. Een man met een lengte van 190 centimeter, vijf centimeter langer dan zijn zoon. Zijn vader, die overigens nog steeds in Amsterdam woont, doet nooit aan sport, maar is nog steeds gespierd.

De passie voor het schaatsen hebben de twee niet gemeen. Sterker nog, afgelopen weekeinde kwam zijn vader voor het eerst live kijken bij een wedstrijd in Den Haag. Zogezegd met drie jassen om zijn lijf, nog steeds was het koud. Hij zat op de tribune in het midden van het rechte eind. Ntab: “Hij dacht dat we daar zouden starten. Toen ik vertelde dat dit niet klopte en waar wel is hij ergens anders gaan staan.”

WK junioren

Dat betekent niet dat zijn vader hem niet steunt. Het NK afstanden en het olympisch kwalificatietoernooi werden via de livestream en de tv gevolgd. De twee hebben bijna dagelijks telefonisch contact.

In de toekomst kan dat nog weleens lastig worden. Deze week vertrekt Ntab met de Nederlandse ploeg naar Noorwegen, ter voorbereiding op de WK junioren dat in het weekeinde van 7 maart verreden wordt. “Super chill”, noemt hij zijn deelname. Plaatsing was zijn belangrijkste doel voor dit seizoen. Zijn afstanden: de 500, de 1000 meter en waarschijnlijk de teamsprint. Ntab is een echte sprinter. “Een 1000 meter vind ik al vrij ver.”

Zijn trainer Erwin ten Hove noemt Ntab een heel sociale vent en een groot talent. “Hij is een hele ruwe diamant, een goede voor de toekomst op de 500 meter”, zegt Ten Hove. De trainer roemt het atletisch vermogen van Ntab, die vrij bleu is in de professionele schaatswereld.

Vakkenvuller

Ten Hove is ook de man die Ntab driekwart jaar geleden naar het noorden van Nederland haalde. Of Ntab, op dat moment schaatser en vakkenvuller bij de Albert Heijn, mee wilde trainen met Iskate? Het jonge talent pakte die kans met beide handen aan.

Daarvoor moest hij wel naar Groningen verhuizen, maar dat kwam hem wel zo goed uit. In Brabant had Ntab te veel afleiding van zijn vrienden. Heel gezellig, die vier avonden per week tot laat samen zijn. “Maar daardoor deed ik eigenlijk twee dingen half. Het was altijd schipperen. Nu zit ik beter in mijn vel en kan ik mij vol op het schaatsen richten. Mijn vrienden begrijpen dat ook.” Bovendien leert hij hier veel meer over het leven van een topsporter dan hij in Brabant deed.

Inmiddels volgt Ntab weer een opleiding, Communicatie en marketing aan het Johan Cruijff College in Groningen. Dat is soms lastig om te combineren, zeker nu hij twee weken weggaat. Het schaatsen heeft nou eenmaal prioriteit en Ntab kijkt naar de toekomst. Hij ziet zijn eerste jaar bij Iskate als leerjaar. “Ik maak nu al stappen, maar ik hoop volgend jaar een hele grote te zetten.”

Bij de foto: Dai Dai Ntab tijdens het NK voor Junioren in Tilburg (foto Jeroen Happel)

De link naar het bericht op schaatsen.nl.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Clubsponsors
van Zon timmerwerken
Bakkerij van Hulten
van Bommel schoenen
Van Der Linden
Physique
Van Dam en Partners
Ruud! sport
Bij Wout
Kees vd Bruggen
John van Dijck
vb2 vastgoed
nanodialysis
FTC advies
ligtvoetshoes
root
MMBouw
Cleijsen
Mutsaers
vanDamflowers
Stokske
%d bloggers liken dit: