Schaatsclub De Vennen

Home » Nieuws » Nieuws 2016 » Merel Bertens in landelijke marathon Tilburg

Merel Bertens in landelijke marathon Tilburg

 

Merel Bertens

Merel Bertens

Merel Bertens uit Moergestel gaat de strijd aan met de beste Regionale schaatsers uit al de Gewesten van Nederland. Deze schaatsers treffen elkaar in de Regio Top Divisie. 6 wedstrijden waarvan de eerste nu op 5 november in Tilburg is. De finale is gepland op 4 maart 2017 in Amsterdam. Ook deze wedstrijden staan bol van spanning. Valpartijen, uitlooppogingen en de hoge snelheid zorgen voor 50 ronden lang schaatsplezier. Marathon schaatsen in optima forma.

Het is nu voor de nu pas 18 jarige Moergestelse het tweede seizoen in deze Regio Top Divisie. Het eerste jaar was een mooi leerjaar waarin zij al een aantal mooie klasseringen wist te halen. Zelfs een achtste plaats in Breda. Merel zal strijden en tot het uiterste te gaan om nu op haar thuisbaan een hele mooie klassering te halen.

De Ruud Aerts Sport Schaatsmarathon

‘Ze zijn alweer begonnen, de stoerste schaatsers van het land. De spits werd afgebeten in Amsterdam, met de eerste wedstrijd van het seizoen. Het marathonpeloton kwam daarna snel naar Brabant. Met nu a.s. zaterdag de eerste wedstrijd op de Ireen Wust Ijsbaan in Tilburg.
De marathon. Dat is schaatsen zoals het ooit bedoeld was, zoals het honderden jaren geleden al werd bedreven. De lange wedstrijden over sloten en plassen, gevechten van man tegen man, en de winst voor de sterkste. Op de kunstijsbanen gaat het tegenwoordig niet anders. De ondergrond is anders, het materiaal is beter en de rijders zijn getrainde topatleten. Maar nog altijd is het die oude zoektocht naar de sterkste van allemaal.
En die sterkste, dat was Ruud Aerts regelmatig. Met name op natuurijs kon de man uit Riel uitstekend uit de voeten. Als de temperatuur zakte en de koers harder werd, dan kwam Aerts steevast bovendrijven. ,,Dat is ook de charme van marathonschaatsen’’, vindt hij. ,,Die heroïek, gevechten van man tegen man in een oer-Hollandse sport waarin eerlijk gestreden wordt. Dat is prachtig. Ik denk dat deze sport daarom ook zoveel mensen aanspreekt.’’
Zelf stopte de nu 37-jarige Aerts er inmiddels alweer anderhalf jaar geleden mee. In die periode is zijn leven flink veranderd, stelt hij vast. ,,Ik ben vader geworden van een zoon, Tom, en ben een schaatswinkel begonnen bij de ijsbaan in Tilburg. Dat is allemaal best ingrijpend.’’
De man die zulke prachtige zeges boekte, kijkt met plezier terug op die mooie momenten. ,,Als ik terugkijk is dat niet met gevoel dat ik had moeten doorgaan, wel met gevoel dat ik een heel mooie periode heb gehad.’’ Het tekent Aerts dat die mooiste herinneringen niet eens aan zijn zeges zijn. ,,Wel aan trainingskampen. Dat was keihard trainen, maar ik had ook altijd het gevoel van vakantie. Ik zou zelf namelijk ook gaan fietsen in Spanje, en nu was dat ook nog een soort werk. Heerlijk. Of aan de adrenaline die je voelt in een finale. Dat krijg je in het dagelijks leven niet snel terug. Ik ben blij als ik een paar schaatsen verkoop, maar da’s wat anders dan een wedstrijd winnen.’’
Toch blijft aan Ruud Aerts altijd dat beeld kleven van de held op natuurijs. Van die prachtige zeges in het ruige Zweden, en van de winst in de klassieker op het Veluwemeer. De Brabander lacht bescheiden. ,,Ja, die tweehonderd kilometer in Zweden was geweldig. Kurt Wubben lag zes minuten voor, maar toch won ik. Dat blijft je bij.’’ In zijn winkel hangt de foto van het Veluwemeer, een wedstrijd waar alles in zat dat marathonschaatsen zo mooi maakt. ,,Heel hectische week’’, stelt Aerts. ,,Het liep niet lekker met onze ploegleider Henk Angenent, er was veel negativiteit, en dan opeens die zege. Een week zoals wij die hebben meegemaakt, zal ik nooit vergeten. Heel speciaal.’’

In Tilburg geeft Ruud Aerts het startschot voor de mannen waarmee hij zo lang lief en vooral leed heeft gedeeld. De marathonrijders zijn stuk voor stuk topschaatsers, mannen voor wie hard schaatsen niet stopt bij tien kilometer. Dit zijn de grootste bikkels op de dunne ijzers. Niet voor niets rijdt Jorrit Bergsma in het peloton, de regerend olympisch kampioen op de tien kilometer. Hij is misschien wel de sterkste van allemaal.
Gary Hekman is zo’n andere topper. Beul van een vent, beresterk. En ook nog eens bijzonder rap in de sprint. Ook hij rijdt in een nieuw team: AB Vakwerk. En ook Hekman wil maar één ding. Winnen. Zoals meer sterke mannen. Ingmar Berga, de Drent die vorig seizoen de KPN Marathon Cup pakte. Arjan Stroetinga natuurlijk, de veelvraat uit Waskemeer. Was in Amsterdam goed voor overwinning nummer 52, waarmee Stroetinga nu al een legendarische marathonman is. Jouke Hoogeveen, de geboren aanvaller uit Amsterdam. Of Simon Schouten, de keiharde zoon van een bloemenkweker. Fabio Francolini, die in Italië vrouw en kind achterlaat om in Nederland de marathons te rijden. Ze zijn er allemaal in Tilburg.

Ook bij de dames is de concurrentie groot. Daar staan wekelijks internationale grootheden op het ijs als Carien Kleibeuker, de winnares van olympisch brons in Sochi, en Irene Schouten, wereldtopper op de mass-start. Janneke Ensing en de Italiaanse Francesca Lollobrigida natuurlijk. En dan zijn er nog de echte marathontoppers als Iris van der Stelt en Lisa van der Geest. Wie wil winnen bij de dames moet van goede huize komen.

Kom zelf kijken naar het spektakel van de marathonschaatsers, die 125 ronden lang voor actie zorgen. Een moordend hoog tempo, demarrages, ploegenspel, valpartijen. Marathonrijders verzaken nooit.

KOM DUS OP 5 NOVEMBER NAAR DE IREEN WUST IJSBAAN IN TILBURG


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Clubsponsors
van Zon timmerwerken
Bakkerij van Hulten
van Bommel schoenen
Van Der Linden
Physique
Van Dam en Partners
Ruud! sport
Bij Wout
Kees vd Bruggen
John van Dijck
vb2 vastgoed
nanodialysis
FTC advies
ligtvoetshoes
root
MMBouw
Cleijsen
Mutsaers
vanDamflowers
Stokske
%d bloggers liken dit: