Schaatsclub De Vennen

Home » Nieuws » Nieuws 2016 » Merel in marathon

Merel in marathon

Merel Bertens vaste waarde in peloton landelijke marathons

Na een aantal bijzonder drukke wedstrijdweekends kwamen in het tweede weekend van het nieuwe jaar slechts twee leden van Schaatsclub “De Vennen” in actie. Merel Bertens werd in Eindhoven dertiende tijdens een landelijke marathon en Sanne van Duijnhoven mocht in Haarlem deelnemen aan een landelijke kwalificatiewedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap.

Merel Bertens op de derde plaats in het marathonpeloton (Foto Henk Haans)

Merel Bertens op de derde plaats in het marathonpeloton (Foto Henk Haans)

Op zaterdag 9 januari werd in Eindhoven de vijfde wedstrijd van de landelijke marathoncompetitie in de categorie Regio Top gereden. Als zeventienjarige is Merel Bertens de jongste van alle deelneemsters aan deze competitie. Door haar prestaties in de eerdere wedstrijden in Deventer, Haarlem, Hoorn en Breda wordt door de meer ervaren dames echter terdege rekening met Merel gehouden. Ook in de wedstrijd in Eindhoven over vijftig ronden wist zij zich moeiteloos te handhaven. In de eerste dertig ronden spaarde zij krachten door in de tweede helft van het peloton ontspannen mee te rijden en zich niet te bemoeien met de vele uitlooppogingen die door het hoge tempo bij voorbaat gedoemd waren te mislukken. Toen het rondenbord nog veertien te rijden ronden aangaf, meldde Merel zich in de voorste gelederen. Enerzijds om mee te kunnen springen bij een beslissende demarrage en anderzijds om een goede uitgangspositie te bemachtigen voor de eindsprint. Doordat het tempo daarna een paar keer stil viel en het peloton over de hele breedte van de baan uitwaaierde, zakte zij helaas weer af naar een positie in het midden van de groep. Dat betekende dat zij in de eindsprint heel veel rijdsters zou moeten passeren. Dat leek haar te gaan lukken totdat zij in de laatste ronde, op volle snelheid, een valpartij maar ternauwernood kon ontwijken. Hierdoor moest zij extra meters rijden en werd haar ritme zodanig verstoord, dat een dertiende plaats in de eindsprint het hoogst haalbare was. Dankzij de acht punten die Merel hiermee verdiende, verstevigde zij wel haar vijftiende plaats in het tussenklassement van de competitie. Wellicht lukt het haar nog om een paar plaatsen te stijgen door een goede prestatie tijdens de finalewedstrijd op 20 februari in Alkmaar.
Film van Merel Bertens tijdens Landelijke Marathon in Eindhoven – 9 januari 2016

Dankzij haar derde plaats bij de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen Allround mocht Sanne van Duijnhoven op zaterdag 9 januari in Haarlem deelnemen aan een landelijke selectiewedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap. In het veld van veertig geselecteerde meisjes Junioren-C behaalde Sanne met haar tijden van 47.13 op de 500 meter en 2:29.19 de tweeëndertigste plaats. Hoewel dit onvoldoende was voor kwalificatie voor het Nederlands Kampioenschap, was Sanne met deze wedstrijd op een vreemde ijsbaan en op het hoogste niveau toch een leerzame ervaring rijker.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Clubsponsors
van Zon timmerwerken
Bakkerij van Hulten
van Bommel schoenen
Van Der Linden
Physique
Van Dam en Partners
Ruud! sport
Bij Wout
Kees vd Bruggen
John van Dijck
vb2 vastgoed
nanodialysis
FTC advies
ligtvoetshoes
root
MMBouw
Cleijsen
Mutsaers
vanDamflowers
Stokske
%d bloggers liken dit: