Home » Nieuws » Nieuws 2016 » Merel op NK Marathon en Clubrecord

Merel op NK Marathon en Clubrecord

Negende plaats voor Merel Bertens op NK Marathon en clubrecord op de 3000 meter

Op zaterdag 6 februari werd op ijsbaan Kardinge in Groningen het Nederlands Kampioenschap Marathon voor Junioren gehouden. In een spannende wedstrijd behaalde Merel Bertens van Schaatsclub “De Vennen” hier de negende plaats bij de meisjes Junioren-B. Twee dagen later verbeterde Merel in Heerenveen het clubrecord op de 3000 meter.

Merel Bertens

Het NK Marathon voor meisjes Junioren-B werd verreden over vijftien ronden. Voor Merel Bertens, die in de landelijke competitie voor Senioren gewend is om marathons over vijftig ronden te rijden, is dat eigenlijk niet selectief genoeg. Met een gemiddelde snelheid van 41.4 kilometer per uur werd het een bijzonder snelle wedstrijd en, omdat de wedstrijd zo kort was, werd er vanaf het begin letterlijk en figuurlijk geknokt voor een goede positie voor de eindsprint. De latere winnares, evenals vorig jaar Marijke Groenewoud uit het Friese Hallum, kwam als gevolg van een in een bocht opgelopen tik zelfs met een bloedneus over de streep. Merel reed attent mee in de voorste linies van het peloton dat bestond uit de vijfenveertig sterkste B-Junioren van het land. Dankzij haar shorttrackervaring is Merel in staat om goede bochten te lopen en is zij ook niet bang als er om elke centimeter ijs wordt gevochten. Er waren wel enkele ontsnappingspogingen maar door de hoge snelheid lukte het niemand om voorsprong op het peloton te nemen. Een massasprint was dus onvermijdelijk. Bij het ingaan van de laatste ronde werd door iedereen al voluit gereden omdat niemand extra meters in de laatste bocht wilde schaatsen. In de resulterende eindsprint van meer dan een ronde eindigde Merel op een keurige negende plaats. Deze klassering geeft haar vertrouwen voor de rest van het seizoen, met als hoogtepunt de finale van landelijke marathoncompetitie op 20 februari in Alkmaar.

Op carnavalsmaandag 8 februari mochten Thomas van Dijk en Merel Bertens in Heerenveen deelnemen aan een wedstrijd die speciaal was bedoeld voor het verbeteren van persoonlijke records. Deze kans grepen zij met beide handen. Thomas verbeterde op de 500 meter zijn persoonlijke record met bijna 0.3 seconde (tijd 37.33) en bleef met 1:15.03 op de 1000 meter maar net boven zijn beste tijd. Merel verbeterde op de 3000 meter niet alleen haar persoonlijke record maar tevens het al meer dan zeven jaar oude damesclubrecord op deze afstand. Met 4:43.10 was Merel 0.78 seconde sneller dan het oude clubrecord dat op 12 december 2008 door Meeke Rijnen eveneens in Heerenveen was gereden. Na een opening van 22.83 en een supersnelle eerste ronde in een tijd van 35.1 reed Merel de volgende zes ronden in achtereenvolgens 36.4, 37.5, 37.9, 37.9, 37.8 en 37.7.