Schaatsclub De Vennen

Home » Nieuws » Nieuws 2017 » Thomas stopt

Thomas stopt

Thomas van Dijk stopt met wedstrijdschaatsen

Onlangs heeft Thomas van Dijk besloten zijn wedstrijdschaatsen aan de wilgen te hangen. Ondanks een prima seizoen 2016/2017 kiest een van de succesvolste schaatsers van Schaatsclub “De Vennen” voor zijn maatschappelijke carrière.

De ontwikkeling van de eenentwintigjarige schaatser liep grotendeels gelijk op met die van zijn een jaar oudere clubgenoot Dai Dai Ntab. Waar Dai Dai de keuze maakte om zich volledig op het schaatsen te concentreren, vond Thomas het risico van een soortgelijke keuze te groot. Omdat het slechts weinig schaatsers lukt om de absolute top van Nederland en de wereld te bereiken, kwam voor hem zijn studie op de eerste plaats. Afgelopen zomer behaalde hij zijn bachelor Technische Bedrijfskunde en in januari van dit jaar rondde hij aan de Universiteit van Tilburg de pre-master Strategic Management met goed gevolg af. In september start hij met de bijbehorende master en als voorbereiding op deze studie volgde hij onlangs op Malta een intensieve cursus Engels van een maand. Ondanks de keuze voor zijn studie zal Thomas bij het schaatsen betrokken blijven. Hij is intussen begonnen als assistent-trainer bij het RTC-Zuid (Regionaal Talenten Centrum van de KNSB), de ploeg waarvan hij afgelopen seizoen nog als schaatser deel uitmaakte. Bovendien heeft hij zich beschikbaar gesteld voor een taak in het bestuur of een commissie van Schaatsclub “De Vennen”.

Thomas als Clubkampioen Pupillen in 2008 te midden van de broers Dai Dai (links) en Seba Ntab

Als zesjarige werd Thomas eind 2001 lid van Schaatsclub “De Vennen” om deel te nemen aan de jeugdschaatslessen die toen nog in Eindhoven werden gegeven. Al snel bleek hij een meer dan gemiddeld talent te bezitten. Vanaf 2005 stond hij in zijn leeftijdscategorie jaarlijks op het podium (meestal op de hoogste trede) van het Kleine Banen Toernooi, de Zuid-Nederlandse Minikampioenschappen en de Clubkampioenschappen. Het duurde echter tot het seizoen 2007/2008 voordat hij lid werd van de wedstrijdploeg van “De Vennen”. Eerst nam hij namelijk gedurende twee seizoenen deel aan shorttracktrainingen in Breda en reed hij in deze discipline landelijke wedstrijden voor pupillen. Ook na zijn toetreding tot de wedstrijdploeg bleef hij tot zijn zestiende het langebaanschaatsen combineren met shorttracken. Thomas is het enige lid van “De Vennen” dat zowel aan Nederlandse Kampioenschappen Langebaan, Marathon als Shorttrack heeft mogen deelnemen. In 2011 veroverde hij zelfs de bronzen medaille op de 500 meter tijdens het NK Shorttrack voor Junioren-C.

Ook op de langebaan was Thomas bijzonder succesvol. Eerst trainend met de wedstrijdschaatsers van “De Vennen”, van 2011 tot en met 2016 als lid van de Zuid-Nederlandse selectie en afgelopen seizoen bij het RTC-Zuid. Tot en met 2013 was Thomas nog geen uitgesproken sprinter. In die tijd behaalde hij jaarlijks podiumplaatsen bij Zuid-Nederlandse Kampioenschappen Allround, Ploegenachtervolging, Sprint, Supersprint en bij verschillende Afstandskampioenschappen. In 2013 veroverde hij zelfs de (nog steeds niet verbeterde) Clubrecords 3000 (4:11.51) en 5000 meter (7:22.29). De mooiste prestatie uit die tijd was de gouden afstandsmedaille op de 500 meter tijdens het NK Allround 2013 voor Junioren-B. Thomas was hiermee het eerste lid van “De Vennen” dat tijdens een Nederlands Kampioenschap een gouden medaille won. In datzelfde jaar werd hij tijdens het NK Afstanden voor Junioren-B tweede op de 500 meter en derde op de 1000 meter. Hierbij was hij o.a. sneller dan Patrick Roest, het talent dat momenteel in de profploeg van LottoNL-Jumbo wordt gezien als de kroonprins van Sven Kramer.

Thomas tijdens het NK Pure Sprint 2017 (foto Rina Schrijver)

Vanaf 2014 kwam de focus meer op de korte afstanden te liggen. De 500 meter was daarbij zijn favoriete afstand, maar ook op de 100, 300, 700 en 1000 meter behaalde Thomas mooie resultaten. Tijdens Zuid-Nederlandse Kampioenschappen was hij meestal de snelste op de Sprint, Supersprint en de 500 en 1000 meter en hij kwalificeerde zich meerdere malen voor deelname aan Nederlandse Kampioenschappen Sprint, Pure Sprint en Afstandskampioenschappen 500 meter. Nadat hij op 13 november 2016 in Heerenveen een supertijd van 36.97 op de 500 meter had gereden, mocht Thomas in zijn laatste seizoen als wedstrijdschaatser samen met de Nederlandse schaatstop deelnemen aan de sprintwedstrijden om de Holland Cup. Thomas sloot zijn succesvolle carrière als wedstrijdschaatser waardig af door in zijn laatste wedstrijd in Breda een tijd van 51.47 op de 700 meter te rijden. Deze tijd was, naast een Clubrecord en Baanrecord, zelfs de snelste tijd die in het seizoen 2016/2017 in de hele wereld op deze afstand is gereden.


1 reactie

  1. Mariëtte van Hazendonk schreef:

    John, ontzettend bedankt voor alle mooie stukjes die jij geschreven hebt de afgelopen 15 jaar!!! Het is een geweldig naslagwerk geworden met ongelooflijk veel prachtige herinneringen. Super waardevol! Dank je wel!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Clubsponsors
van Zon timmerwerken
Bakkerij van Hulten
van Bommel schoenen
Van Der Linden
Physique
Van Dam en Partners
Ruud! sport
Bij Wout
Kees vd Bruggen
John van Dijck
vb2 vastgoed
nanodialysis
FTC advies
ligtvoetshoes
root
MMBouw
Cleijsen
Mutsaers
vanDamflowers
Stokske
%d bloggers liken dit: