Home » Nieuws » Nieuws februari 2022 » De Vennen op NK

De Vennen op NK

Jeugdschaatsers van De Vennen op Nederlandse Kampioenschappen

In het weekend van 18 t/m 20 februari mochten verschillende leden van Schaatsclub De Vennen deelnemen aan Nederlandse Kampioenschappen. Karlijn Schellekens, Teun van der Linden en Thomas van Berkel kwamen in Enschede in actie tijdens de strijd om de nationale allround-titels voor Junioren-B en Maartje van Dijck mocht in Tilburg deelnemen aan het marathonkampioenschap voor Pupillen. Hoewel zij niet echt mee konden strijden voor de titels, behaalden zij mooie klasseringen. Karlijn verbeterde bovendien twee Clubrecords.

In het kader van het allround-kampioenschap voor Junioren-B werden in Enschede op vrijdag 18 februari ritten over 500 en 1500 meter gereden en op zaterdag 19 februari stonden ritten over 1000 en 3000 meter op het programma.

Karlijn Schellekens, 2 Clubrecords tijdens NK (foto Jeroen Happel)

Bij de meisjes behaalde Karlijn Schellekens met de respectievelijke tijden 43.29, 2:12.80, 1:26.48 en 4:45.17 een keurige zestiende plaats in het eindklassement. Haar tijden op de 1500 en de 1000 meter waren bovendien verbeteringen van de damesclubrecords van De Vennen. Met de 2:12.80 op de 1500 meter was Karlijn 0.98 seconde sneller dan het ruim elf jaar oude Clubrecord dat Meeke Rijnen op 16 december 2010 in Heerenveen had gereden. De 1:26.48 op de 1000 meter betekende een verbetering met 0.67 seconde van het Clubrecord dat sinds 17 oktober 2021 in handen van Sanne van Duijnhoven was.
Ook bij de jongens reden Teun van der Linden en Thomas van Berkel prima tijden. Teun werd met 40.92, 2:01.99, 1:19.21 en 4:11.18 zestiende in het eindklassement. Zijn 4:11.18 op de 3000 meter was zelfs de achtste tijd van alle deelnemers. Thomas eindigde, met de tijden 40.67, 2:02.33, 1:19.62 en 4:15.51, als zeventiende net achter Teun. De 1:19.62 op de 1000 meter was een verbetering van zijn persoonlijke record (PR). Teun mocht bovendien deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap Massastart. In de wedstrijd over tien ronden behaalde hij de negende plaats.

Maartje van Dijck (links met nummer 3) tijdens het NK Marathon (foto Jeroen Happel)

Op zaterdag 19 februari werd op de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg door de jongste schaatsertjes van het land fanatiek gestreden om de titels Nederlands Pupillenkampioen op de marathon. Per categorie waren er eerst twee halve finales waarbij de twaalf snelsten van iedere halve finale zich plaatsten voor de grote finale. Bij de meisjes Pupillen-B reed Maartje van Dijck in haar halve finale over zes ronden keurig in het peloton en haar negende plaats was ruimschoots voldoende voor deelname aan de finale. In deze finale werd bijzonder snel gereden. Ondanks deze hoge snelheid liet Maartje zich echter niet lossen door de meisjes uit de echte schaatsprovincies Friesland en Groningen, die over een betere techniek bleken te beschikken dan de meeste andere deelnemertjes. Na zes ronden knokken ging Maartje als twintigste over de finish.

Dezelfde avond kwam Maartje opnieuw in actie tijdens een gewone wedstrijd in Tilburg. Samen met Meeke Kamps had zij zich aangemeld voor een wedstrijd over 500 en 1000 meter. Op de 500 meter reed Maartje een tijd van 56.43 en de eerste 1000 meter van haar carrière volbracht zij in 2:07.15. Voor Meeke, die beide afstanden nog nooit eerder in een wedstrijd had gereden, stond de klok stil op 1:05.41 respectievelijk 2:30.51.
Alsof het allemaal nog niet genoeg was geweest, nam Maartje op zondag 20 februari wederom deel aan een wedstrijd in Tilburg. Deze keer reed zij 55.74 op de 500 meter en verbeterde zij in 1:19.67 haar PR op de 700 meter met meer dan vijf seconden. Haar broer Tom evenaarde met 45.22 zijn PR op de 500 meter en op de 3000 meter was hij met 4:55.53 meer dan vijftien seconden sneller dan zijn oude PR.